Make up Basics #2: Tekuća podloga

prosinca 08, 2016

Nastavljam sa 'Make up Basics' serijalom postova. U prošlom dijelu detaljno sam vam opisala kako pripremiti kožu za šminkanje te kako izabrati primer/bazu. Ukoliko ste propustile taj post savjetujem vam da ga pročitate prije nego što krenemo dalje: klik. Nakon što ste napravile te osnovne korake dolazimo do najbitnijeg koraka,a to je tekući puder. Mislim da su rijetke osobe koje imaju baš savršenu kožu te im ne treba barem malo pudera (sretnice). Nas ostale patnike muče razni problemi kao što su tamni podočnjaci, prištići, akne, mrljice i crvenilo. Također smatram da nijedan make up ne izgleda besprijekorno ako nema pudera [eventualno BB kreme]. Puder je baza za cjeloukupan look. Osnovna zadaća pudera je da prekrije vaše nedostatke te da istakne prednosti, stoga je bitno da odredite puder koji najbolje odgovara zahtjevima vaše kože. U ovome postu ću vam dati savjete kako izabrati tekuću podlogu.
I da, samo jedna mala napomena prije nešto što uđemo u čarobni svijet pudera: nisam nikakav stručnjak te ovaj post pišem isključivo iz svog iskustva. Pošto pokušavam ući u svijet vizažista proučavala sam razne članke i diskusije na ovu temu. Mnogo sam toga naučila te sam odlučila podijeliti to znanje sa vama. Nadam se da će vam biti od pomoći.




Prije svega, jako je bitno da odredite tip vaše kože. Koža može biti suha, masna, mješovita te normalna. Nemojte očekivati da će puder napraviti čuda, ako se prije toga sami ne pobrinete za svoju kožu. Njegovana koža najbolje je platno za šminkanje.

"Najlakši način kako ćete odrediti tip kože je da umijete lice i narednih par sati ne stavljate nikakve proizvode na lice. Nakon par sati pritisnite čistu maramicu na lice i držite tako 20ak sekundi. Ako na maramici uočite izražene masne mrlje znači da je vaša koža masna. Kod normalne kože vidjeti ćete blage masne mrlje, a ako imate suhu kožu neće biti nikakvog otiska. Mješovita koža imati će masne mrlje samo na nekim predjelima (T-zona). "



  • MASNA KOŽA
Masna koža se javlja zbog prekomjerenog lučenja žlijezda lojnica i to lučenje uzrokuje pojavu mitisera, prišteva i zadebljanje kože. Zbog tih karakteristika traženje pudera za masnu kožu može biti pravi izazov.
Puder koji će masnokožcima najbolje odgovarati je onaj koji jamči mat finish. Mat puderi će vašu kožu držati pod kontrolom te će vaša šminka biti mat i nakon nekoliko sati nošenja.
However, preporučila bih vam da uvijek sa sobom nosite blotting papiriće i/ili puder u kamenu kako bi zakamuflirali taj masni sjaj.
Od drogerijskih pudera bih vam preporučila Catrice All matt plus, L'oreal Infallible Pro-Matte 24h i Revlon Colorstay.
*Kod mješovite kože također najbolje odgovaraju mat puderi koji sprječavaju sjaj T-zone. 

  • SUHA KOŽA
Za razliku od masne kože, suha koža zahtijeva puder koji će spriječiti dodatno gubljenje vlažnosti. Jako je bitno da tekuća podloga ujedno i hidratizira vašu kožu. Usredotočite se na pudere sa oznakom 'moisture'. Velika je pogreška korištenje mat pudera jer će oni dodatno naglasiti te suhe predjele na vašem licu.
Najbolji drogerijski puder za suhu kožu je Bourjois Healty Mix serum te vam toplo savjetujem da ga isprobate.



Druga najbitnija stavka nakon tipa kože je podton! Jako je bitno da znate svoj podton kako bi što lakše našle idealnu tekuću podlogu za vaše lice. Podton kože dijelimo u tri osnovna: rozi, žuti te neutralni.
Najlakši način kako odrediti podton jest da pogledate žile na unutarnjoj stani ruke te odredite njihovu boju. Ukoliko su vaše žile plave boje, vi imate rozi podton. Ako su one zelene, imate žuti podton. U slučaju da imate obje (i plave i zelene žile) tj.ne možete ih odrediti- imate neutralan podton.
 

Nakon što ste odredile tip i podton : odabir tekuće podloge biti će pis of kejk :D Većina se brendova potrudila olakšati nam izbor i na svojim su proizvodima označili  koji su puderi namjenjeni kojem podtonu te kojem tipu kože.
No, još jedna bitna stvar je odabir prave nijanse. Sigurna sam da ste već milijun puta čule kako je najbolji način za to nanjeti swatch pudera na ruku. U praksi to baš i nije tako. Ja imam lice puno tamnije od ostatka tijela te da biram puder na taj način izgledala bi bljedunjavo.
Moj savjet je da stavite malo pudera na obraze lica te tako uočite da li je to prava nijansa. Mislim da pouzdanijeg načina od toga nema. Bilo bi poželjno da nanesete više nijansi na obraz te ih međusobno usporedite.


Bilo bi dobro da obratite pozornost i na stupanj prekrivanja. Ako ste obožavateljica prirodnog, dnevnog look-a izaberite lagan puder koji ima slabo do srednje prekrivanje (Rimmel: Match Perfection). Takvi puderi savršeni su za osobe koje nemaju problema sa prišićima, aknama i jakim podočnjacima. Ako vas ipak muče navedeni problemi izaberite puder sa srednjim do jakim prekrivanjem (Revlon:Colorstay). Iako bih vam ja osobno preporučila da uzmete puder sa slabijem stupnjem prekrivanja te eventualne probleme kamuflirate korektorima. Puderi sa tako jakim prekrivanjem znaju biti jako teški na licu. Ali eto, izbor je na vama. Puderi s jakim prekrivanjem savršeni su za noćne izlaske i neke svečane prigode kada morate izgledali flawless.

  • Kako nanjeti tekući puder?

Puder možete nanjeti čime god želite, ne postoji pravilan ili krivi način. Kao i općenito u šminkanju, koristite se onim tehnikama koje vama osobno najbolje odgovaraju. Postoje tri osnovna načina: nanošenje prstima, kistovima i beauty blenderom. Ukratko ću vam opisati svaki način:

Prvi način tj. nanošenje pudera prstima je i najneuredniji. Ovako možete pretjerati i staviti previše pudera te kao rezultat toga dobiti 'betonažu' na licu :D Blendanje je uvelike otežano te konačan look neće izgledati prirodno.
Drugi način (i moj omiljeni) je nanošenje podloge kistovima. Ja se više ne znam našminkati bez kistova, niti ne želim pomišljati o tome. Što se tiče pudera, uvijek koristim Jessup ravno rezani sintetički kist i njime nanošenje ide savršeno. Nema tragova povlačenja kista, ne upija previše proizvoda a kao rezultat imam ujednačeno nanešen puder. 
Treći način je nanošenje Beauty Blenderom (spužvicom). Mnoge šminkerice će vam preporučiti upravo ovaj način, no meni to nije to. Više volim good ol' kistove :D Namočite beauty blender u mlakoj vodi, dobro ocjedite te krenete na nanošenje pudera. Blendanje je on point,a upijanje proizvoda minimalno. Mislim da je moj problem što još nisam naišla na dobar Beauty Blender. ._.



Eto to bi vam bile neke moje osnovne smjernice za odabir tekuće podloge. Nastojala sam sve to sažeti kako vam nebi bilo previše dosadno. :D I da, na instagramu @chanelandrebel sam započela '100 days of make up' challenge gdje svaki dan objavim novi look. Slobodno škicnite profil, lajkajte i komentirajte. Puno bi mi značilo. Hvala vam svima na čitanju.


*P.S. Još jedan mali savjet kojeg sam vam otkrila i u prethodnom postu. Nemojte koristiti pudere sa SPFom prije slikanja s blicem. Takvi puderi odbijaju svjetlost te će vam kao rezultat toga lice izgledati jako blijedo.

xoxo, Tina

You Might Also Like

4 komentari

  1. Tip koze znam. Jedino me podton buni. Nekad vidim zelene zile nekad plave. U biti, uvijek suprotno od onoga sto vidi moja frendica haha
    Sve u svemu-zanimljiv post!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hm, imaš još dva načina kako utvrditi podton :) Probaj uz nenašminkano lice prisloniti zlatnu i srebrnu ogrlicu. Ako ti više pristaje zlatna, onda imaš topao podton. U suprotnom slučaju tj.ako ti više pristaje srebrna ogrlica imaš hladan podton. Ako ti obje pristaju jednako onda imaš neutralan podton :D
      Ako ni to ne upali, isprobaj trik sa bijelom i bež majicom. Ako se bijela majica bolje slaže uz tvoju kožu onda imaš hladan podton. Ako ti više pristaje bež majica, imaš topao podton. Ako ti obje podjednako stoje, imaš neutralan podton.
      Eto, nadam se da ćeš sada uspjeti odrediti podton :*

      Izbriši
  2. Dobar beauty blender definitivno Real Techniques! Možeš ga naručiti preko iherb.com i nije skup ( 40-ak kuna ) + prvom narudžbom dobiješ popust 5 dolara :) Odličan post, btw!

    mfashionfreak♥blog

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam još naručivala sa iherba, ali ovo je dobar izgovor da počnem :P
      Hvala ti na savjetu ! <3

      Izbriši

Hvala na čitanju posta i komentaru ! :)